Translate

dinsdag 15 april 2014

Eerste beelden van wolf vlakbij Nederlandse grens

De wolf werd op 3 april gezien bij Nordhorn © W. Riemer.Bij de Duitse plaatsen Meppen en Nordhorn, net over de grens bij Klazienaveen en Denekamp, zijn recent één of meerdere wolven gespot. Op twee plaatsen werd met een automatische camera een dier op de gevoelige plaat vastgelegd. Omdat een jager er afgelopen weekeinde opnieuw een wolf zag, komt het Duitse Staatsbosbeheer nu naar buiten met het nieuws.

Bij Meppen was het half maart raak. Een wolf liep in een 'fotoval' van de regionale jagersvereniging. Op 3 april, iets meer dan 2 weken laten gebeurde hetzelfde bij Nordhorn. Daar werd het dier gesignaleerd op een militair oefenterrein. Een jager spotte daar volgens het Duitse Staatsbosbeheer afgelopen weekeinde ook weer op een wolf.

Onduidelijk is of het om één en dezelfde wolf gaat, aldus een woordvoerster van de Duitse jagersvereniging in de regionale krantNeue Osnabrücker Zeitung. Ook is het onduidelijk of het om een vrouwtje of mannetje gaat.

Bij Nordhorn ging het volgens het Duitse staatsbosbeheer vermoedelijk om een jonge wolf, die uit een roedel is verstoten en op zoek is naar een eigen leefgebied of partner. Volgens Klaus Pfennig van staatsbosbeheer in Meppen is het daar gesignaleerde dier vermoedelijk op doorreis in de richting van Nederland.


Jongvolwassen
Van dat laatste is wolvendeskundige Jos de Bruin overtuigd. Hij runt een wolvenopvangcentrum in Sonsbeck net over de grens bij Venray. 'Dat kan niet missen dat deze wolf richting Nederland trekt. In Bergen, zo'n 200 kilometer ten oosten van Meppen, is twee jaar geleden een nest met enkele welpen geboren. Eind vorig jaar, in hun tweede levensjaar, hebben de jongvolwassen wolven de roedel verlaten om op zoek te gaan naar een eigen leefgebied en roedel.'

In Duitsland leven momenteel zo'n 200 wolven in het wild, weet De Bruin. Er worden volgens hem steeds meer welpen geboren. 'Dit jaar zijn er drie nesten in Niedersachsen, dat eveneens grenst aan Nederland. Vorig jaar waren dat er twee. Het ligt in de verwachting dat jongvolwassen wolven uit deze nesten op hun zoektocht naar een eigen roedel ook richting Nederland trekken.'

Er gaan al jaren geruchten dat wolven vanuit Duitsland naar Nederland trekken maar het is niet bekend of de dieren de grens inmiddels al over zijn. 'Niemand weet het met zekerheid,' zegt De Bruin.


Angst
Angst hoeven we volgens hem niet te hebben voor de dieren. 'Ze zijn zeer schuw. De afgelopen tien jaar zijn er wereldwijd slechts twee meldingen geweest over mensen die mogelijk werden aangevallen door wolven. Bewijs is er voor zover ik weet nooit gevonden. Nee hoor, ik kan maar één ding zeggen: geniet ervan als de wolf zich laat zien in Nederland.'

Omgekeerd hoeven de wolven ook niet bang te zijn voor Nederland. Zodra ze zich op ons grondgebied bevinden, krijgen ze wettelijke bescherming. Eventuele schade aan bijvoorbeeld vee kan daardoor worden vergoed, zo schreef staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma eind maart aan de Tweede Kamer. Dat deed ze in reactie op het Wolvenplan 2.0 van onderzoeksbureau Alterra van de universiteit van Wageningen.

Luttelgeest
De vondst van een dode wolf langs de weg in Luttelgeest deed vorig jaar vermoeden dat de wolven na een afwezigheid van 117 jaar waren teruggekeerd in Nederland. Achteraf bleek dat het om een exemplaar ging dat was doodgeschoten in Oost-Europa en voor de grap was neergelegd in de Noordoostpolder.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: