Translate

maandag 7 april 2014

Duitsland sluit deal over 'kunstschat WOII'

Een greep uit de enorme kunstschat © afp.De Duitse autoriteiten hebben een overeenkomst gesloten met de Duitse kunsthandelaar Cornelius Gurlitt, in wiens huis meer dan veertienhonderd kunstwerken werden gevonden. Een deel van de kunst is waarschijnlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog gestolen door de nazi's. Er wordt onderzocht welke kunstwerken zijn gestolen. Gurlitt heeft toegezegd mee te werken aan het onderzoek. De 81-jarige Gurlitt mag een vertegenwoordiger benoemen die plaatsneemt in het onderzoeksteam.

De kunstschat werd in 2012 al in beslag genomen, maar de Duitse autoriteiten gaven daar vorig jaar pas ruchtbaarheid aan. Volgens Gurlitts advocaat kan zijn cliënt door de overeenkomst snel de kunstwerken terugkrijgen die niet zijn gestolen en aan hem toebehoren.

De vader van de bejaarde kunstverzamelaar heeft veel werken gekocht van het nazi-ministerie dat ze als 'ontaarde' kunst in beslag had genomen. Ook kocht hij kunstwerken voor weinig geld van Joodse verzamelaars. De grote vraag is wie de rechtmatige eigenaren van de werken zijn.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: