Translate

vrijdag 4 april 2014

Duitse oorlogsfotografe doodgeschoten in Afghanistan

Anja Niedringhaus. © ap.Twee buitenlandse journalisten van het Amerikaanse persbureau AP zijn door een onbekende man in politie-uniform beschoten in Oost-Afghanistan. Volgens de lokale politie overleefde de Duitse oorlogsfotografe Anja Niedringhaus de schietpartij niet. De Canadese journaliste Kathy Gannon raakte zwaargewond.

Niedringhaus en Gannon reisden mee met een konvooi verkiezingsmedewerkers die van de oostelijke stad Khost met stembiljetten onderweg waren naar het afgelegen Tani. Ze reden in hun eigen auto met een freelancer en een chauffeur. De kolonne reisde met een escorte van militairen en politieagenten.

Toen het konvooi even halt hield liep een pelotonscommandant met een kalasjnikov naar de auto van de AP-journalisten. Deze Naqibullah opende met de uitroep 'Allah is groot' het vuur. Vervolgens gaf hij zich over aan andere politieagenten.

Onrust door verkiezingen
In de aanloop van de presidents- en regionale verkiezingen, die zaterdag plaatsvinden, is het erg onrustig in Afghanistan. De Taliban heeft gedreigd met aanslagen om de verkiezingen te verstoren.


Deze week vonden ook al enkele aanslagen plaats: voor het ministerie van Binnenlandse Zaken in de hoofdstad Kabul ontplofte een bom (vier doden, meerdere gewonden). Begin deze week ontvoerden de Taliban in het noorden van het land tien mensen die ze vervolgens doodden. Eén van de mannen was een kandidaat voor de provincieraad, de negen anderen waren zijn aanhangers.

Een woordvoerder van de Taliban heeft overigens ontkend dat zijn beweging iets van doen heeft met de schietpartij op de journalisten.

Journalisten beter beveiligen
Belangenorganisatie Journalisten zonder Grenzen waarschuwde afgelopen woensdag nieuwsorganisaties al hun journalisten beter te beveiligen. Vooral de mensen die verslag doen bij stembureaus in kleine provincieplaatsen zijn kwetsbaar.

Enkele weken geleden werd de Zweedse journalist Nils Horner op klaarlichte dag in Kabul op straat doodgeschoten. Ook de dood van AFP-correspondent Sardar Ahmad gebruikt de organisatie als waarschuwing. Zelfs in de relatief veilige hoofdstad Kabul lopen journalisten gevaar, aldus Journalisten zonder Grenzen.
Bron

1 opmerking:

  1. Dat journalisten dit werk nog willen doen in oorlogsgebieden begrijp ik niet. Is het hun leven waard? We willen van alles op de hoogte worden gehouden, maar ik vind de prijs te hoog. Laat journalisten in die landen het werk maar doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: