Translate

dinsdag 29 april 2014

Dood hulpvaardige Daphna in Cambodja schokt iedereen


’Ze was een geweldige vrouw, ze wilde de wereld beter maken’

De Nederlandse 31-jarige Daphna Beerdsen is gisteren in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh om het leven gebracht. © Thinkstock/AD.


De Nederlandse 31-jarige Daphna Beerdsen is gisteren in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh om het leven gebracht. Haar peuterdochtertje Dana raakte zwaargewond bij de aanslag op het jonge gezin dat voor de Verenigde Naties werkt. Haar omgeving heeft geschokt gereageerd.

Beerdsen woonde met haar partner Joris Oele en hun 19 maanden oude dochtertje nog maar een halfjaar in Phnom Penh. Het gezin was net uit Thailand verhuisd waar beiden ook voor de Verenigde Naties werkten. Planologe en journaliste Beerdsen was een echte wereldverbeteraar, op pad om met man en kind mee te helpen aan de opbouw van een duurzame samenleving.

'Ze wist ook best dat het gevaarlijk kon zijn in Cambodja. Daphna was ook voorzichtig,' vertelt oud-collega en vriendin Vibeke Gieskes. De dood van de jonge moeder komt als een enorme klap bij familie en vrienden. Gieskes: 'Ze was een geweldige vrouw. Zo bijzonder: ze stond open voor alle andere geloven en ideeën. Ze wilde de wereld beter maken door kleine stapjes te nemen. Dat kon zij.'

Geen sporen van braak
Het is onduidelijk wat er in de nacht van zondag op maandag is gebeurd in de wijk Chamkar Mon. Volgens de Cambodjaanse politie zijn er geen sporen van braak en lijkt er niks weg. Het kindermeisje van de familie ontdekte gisterochtend het lichaam van Beerdsen en haar zwaargewonde dochtertje.


Beerdsen is volgens de politie zes keer gestoken met een scherp voorwerp. Volgens de krant Phnom Penh News is de kleine Dana drie keer verwond. Ze ligt in een kinderziekenhuis.

Partner gehoord
Beerdsens partner Oele was op het moment van de overval op een missie voor zijn werk in de provincie Preah Sihanouk. Hij werd gisteren gehoord door de politie.

Iedereen die Beerdsen kende, wist dat ze het liefste buiten Nederland wilde werken. Al tijdens haar studie viel dat op, vertelt professor Willem Salet van de Universiteit van Amsterdam.

'Absoluut een ster'
'Ze volgde ook lessen bij Urbino University in Italië. Ze was daar absoluut een ster. Ik kan me nog herinneren dat ze terugkwam met een 9 of 10 voor haar werk. Erg indrukwekkend.' Dat de actieve en nauwgezette studente aan de slag zou gaan voor een organisatie als de Verenigde Naties lag in de lijn der verwachting.

Bart Vink, oud collega van Beerdsen bij het ministerie van VROM, schetst hetzelfde beeld. 'Ze had het er destijds al over dat ze naar het buitenland wilde. We hebben beiden een Joodse achtergrond en hebben het wel eens over werk in Israël gehad. Ze heeft er nog een tijdje gebivakkeerd, maar uiteindelijk wilde ze liever naar Azië. Ze wilde werk verzetten dat ertoe deed.'

Nauwgezet
De van oorsprong Alkmaarse schreef een aantal boeken in opdracht van onder meer de gemeente Amsterdam. Daar was ze zeer geliefd, weet oud collega en vriendin Gieskes. 'Ze is de allerbeste collega geweest die ik ooit heb gehad. Ze kwam hier binnen als stagiaire, maar ook daarna heb ik haar vaak ingehuurd als schrijfster omdat ik wist dat ze kwaliteit leverde en nauwgezet te werk ging.'

Ook in haar nieuwe baan als projectmanager bij VN Habitat werkte Daphna Beerdsen hard. Zo was ze een maand geleden nog een paar dagen in de Filipijnen om een congres te begeleiden over duurzame wederopbouw. De VN kon gisteren niet reageren.
Bron
Lees ook: Toestand baby vermoorde Alkmaarse Cambodja kritiek
Lees ook: Stille tocht voor in Cambodja vermoorde Nederlandse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: