Translate

zondag 20 april 2014

Diplomaat slaat er bij ruzie op los en gaat vrijuit


Afghanistan dreigt met maatregelen bij vervolging

De Afghaanse ambassadeur verdedigt A.S. © Videostill Pownews.Een Afghaanse diplomaat die bij een verkeersruzie een 23-jarige Nederlander sloeg, gaat vrijuit omdat hij diplomatiek onschendbaar is. Dat heeft justitie besloten. Afghanistan waarschuwt Nederland de zaak niet te hoog op te spelen omdat de Nederlandse ambassade in Kabul anders gevaar loopt.


De meppende diplomaat is de 27-jarige A.S., derde secretaris van de Afghaanse ambassade in Den Haag, blijkt uit onderzoek van het AD. Met zijn BMW 7 met diplomatiek CD-kenteken blokkeerde S. op 16 december vorig jaar de parkeerplaats van een Lidl-supermarkt in Zoetermeer. Toen een pasgetrouwd echtpaar na enkele minuten toeterde, ontstond er ruzie.

Een Nederlander die hierbij klappen kreeg, is maanden later nog steeds angstig. Hij wil niet met zijn naam in de krant en verwijst door naar justitie. Vlak na het incident stond hij deze krant nog wel te woord: 'De diplomaat stapte meteen uit en begon te schreeuwen: 'Ben je soms jaloers dat ik diplomaat ben?' Ik probeerde hem te kalmeren, maar toen de man mijn vrouw voor hoer uitschold, maakte ik een opmerking over zijn moeder.'

Daarna gaf diplomaat S. hem enkele vuistslagen in zijn gezicht, waarop de Nederlander naar eigen zeggen één keer terugsloeg. Politieagenten susten de ruzie en het echtpaar ging boodschappen doen. Op de terugweg zou de diplomaat het stel hebben achtervolgd en klemgereden.

Midden op de Amerikaweg in Zoetermeer zou de diplomaat de auto hebben aangevallen met enkele karatetrappen, waardoor flinke deuken ontstonden. De aangevallen man deed daarop aangifte van mishandeling en vernieling. Diezelfde avond deed ook diplomaat A.S. aangifte van mishandeling.

Zelfverdediging
Justitie in Den Haag heeft na onderzoek beslist dat de Nederlander heeft geslagen uit zelfverdediging en niet wordt vervolgd. Een onafhankelijke getuige bevestigt die lezing. Diplomaat S. zou eigenlijk voor de rechter moeten komen voor mishandeling en vernieling. 'Maar vanwege zijn diplomatieke onschendbaarheid kan hij niet worden vervolgd', zegt justitiewoordvoerster Nicolette Stoel.


Het justitieonderzoek staat haaks op een officiële verklaring die de Afghaanse ambassade vier dagen na het incident uitbracht. De ambassade stelde dat een 'ruziezoekende en agressieve Nederlander' de Afghaanse diplomaat had beledigd en aangevallen. Ook nadat justitie de Nederlander vrijpleitte, weigerde de Afghaanse ambassade deze woorden terug te nemen. Medewerker Jan Moerman: 'Het is het ene verhaal tegenover het andere.'

Moerman waarschuwt zelfs dat Nederland 'de zaak niet groter moet maken dan hij is'. Volgens hem zou de 23-jarige Nederlander diplomaat S. hebben beledigd vanwege zijn geloof. 'Als zoiets in Afghanistan bekend wordt, kan de situatie escaleren. Ik hoop dat er dan niets gebeurt met de Nederlandse ambassade in Kaboel.'

Auto op gehandicapteplek
Het personeel van de Afghaanse ambassade lijkt weinig te hebben bijgeleerd. In februari van dit jaar was de auto van A.S. in het programma Pownews te zien. De geparkeerde BMW hield urenlang een invalidenparkeerplaats bezet. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) reageerde op de beelden: 'Het is onaanvaardbaar dat dit gebeurt. We zullen daar werk van maken.'

Naar aanleiding van de vechtpartij zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken de Afghaanse ambassadeur begin dit jaar op het matje te hebben geroepen. 'Daarbij heeft het ministerie benadrukt dat diplomaten van andere landen zich in Nederland aan Nederlandse wetten en regels dienen te houden', aldus woordvoerder Thijs van Son. Het bleef bij deze berisping. Hij zegt niets te weten over andere overtredingen van diplomaat A.S.

Buitenlandse Zaken blijkt Afghanistan niet te hebben verzocht de immuniteit van de meppende diplomaat op te heffen, opdat hij dan kan worden vervolgd. 'Dat is geen lichte maatregel', aldus Van Son.

Russische diplomaat in opspraak
Het is niet de eerste keer dat een buitenlandse diplomaat in Nederland in opspraak komt. In oktober vorig jaar hield de politie de Russische diplomaat Dmitri Borodin aan, na meldingen dat hij zijn kinderen had mishandeld. De arrestatie leidde tot een diplomatieke rel met Rusland. Borodin werd niet vervolgd.

Diplomaten kunnen volgens het Verdrag van Wenen niet strafrechtelijk worden vervolgd en mogen ook niet worden aangehouden. Ze moeten zich echter wel aan de regels en wetten van het gastland houden.

Kamervragen
Kamerlid Van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) zal aanstaande dinsdag mondelinge vragen stellen aan de minister van Buitenlandse Zaken over de mishandeling door een Afghaanse diplomaat. De diplomaat die vorig jaar een automobilist beledigde, mishandelde en diens auto beschadigde gaat vrijuit als gevolg van zijn diplomatieke onschendbaarheid.

'Het is het zoveelste incident met diplomaten die lak hebben aan de Nederlandse wet. Het moet maar eens afgelopen zijn. Wat ons betreft wordt de onschendbaarheid van de diplomaat opgeheven en dient deze persoon gewoon voor de rechter te komen', aldus Kamerlid van Klaveren.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: