Translate

vrijdag 11 april 2014

Defensie stopt samenwerking met Rusland

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft dit besloten in navolging van een besluit van de NAVO-lidstaten. © anp.Defensie heeft de militaire samenwerking met Rusland tot nader bericht opgeschort. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft dat besloten in navolging van een besluit van de NAVO-lidstaten.

Die bevroren op 1 april alle civiele en militaire samenwerking van de NAVO met Rusland tot er een bevredigende oplossing is gevonden voor de crisis in Oekraïne. Het besluit van Hennis betekent onder meer dat de gesprekken van de marine met de Russische marine over samenwerking worden stilgelegd en ook dat Russische militairen voorlopig niet meer mogen deelnemen aan cursussen van het Instituut Defensie Leergangen, zei een woordvoerder van Defensie.

Dialoog
De minister maakt een uitzondering voor de komende herdenkingen in Nederland van de Tweede Wereldoorlog. Daarbij zijn de Russen nog wel welkom. Ook vindt Nederland het volgens Hennis belangrijk om de dialoog met Moskou voort te zetten. Daarom is besloten om 'de communicatiekanalen open te houden', zoals tussen diplomaten als defensieattachés.

Moskou vond het besluit van de NAVO om de samenwerking met Rusland voorlopig te stoppen, onzinnig. Het bondgenootschap besloot tegelijkertijd de samenwerking met Oekraïne uit te breiden en de hulp aan Oost-Europese NAVO-lidstaten te versterken. Die zijn verontrust over de Russische agressie tegen NAVO-partner Oekraïne. Als reactie daarop trok Rusland zijn hoogste vertegenwoordiger bij de NAVO in Brussel terug.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: