Translate

maandag 14 april 2014

Chileense brandweer krijgt vuurzee Valparaiso niet onder controle

Brandweermannen aan het werk in Valparaiso © afp.De brand in de Chileense stad Valparaiso die zaterdag uitbrak is opnieuw aangewakkerd. De brandweer zei gisteren de vuurzee onder controle te hebben, maar enkele uren later bleek dat door de harde wind drie nieuwe brandhaarden waren ontstaan. Vanochtend brandden nog eens 250 huizen af.

Tot dusver zijn zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Zo'n tweeduizend gebouwen zijn verwoest en tienduizend mensen hebben huis en haard moeten verlaten.

De brandweer heeft veel moeite het vuur te bedwingen. Valparaiso wordt bijna helemaal omsloten door steile, beboste heuvels, die nu grotendeels in lichterlaaie staan. Ruim 1200 brandweerlieden, zes blusvliegtuigen en veertien helikopters zijn betrokken bij de operatie.

Het leger is ingezet om plunderingen te voorkomen. Ook geldt er een alcoholverbod in de stad en houden scholen hun deuren gesloten.

Gieren
De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht, maar de autoriteiten hebben wel een theorie. Ooggetuigen zagen op de plek waar de brand begon twee gieren op een hoogspanningskabel zitten. De wind heeft mogelijk een andere hoogspanningskabel in contact gebracht met die waar de gieren op zaten, waardoor de vogels in brand vlogen. Delen van de smeulende karkassen vielen vervolgens op de droge bladeren op de grond, waarna het vuur zich begon te verspreiden.Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: