Translate

donderdag 17 april 2014

Boosheid na schokkend interview met Kroonenberg


’Iedereen noemt zich ook maar mens tegenwoordig’

Mahler-liefhebber Yvonne Kroonenberg. © ANP/Kippa.De uitlatingen die schrijfster Yvonne Kroonenberg doet in een interview met HP/De Tijd worden haar niet in dank afgenomen. Ze omschrijft mensen uit Amsterdam-Noord en het Drentse Assen als 'primitief' en 'simpel'. De voorpublicatie van het interview, dat volgens de maker Nick Muller serieus is en geen satire, heeft Kroonenberg tot trending topic op Twitter gemaakt.

Kroonenberg die in het interview aangeeft uitsluitend naar klassieke muziek te luisteren, en vooral van werken van Schubert en Mahler zegt te genieten, stoort zich blijkbaar aan mensen met een minder verfijnde levenstijl.

Ze wist daarom niet wat ze in Amsterdam-Noord aantrof toen ze het stadsdeel een bezoek bracht. 'Mensen die zó primitief zijn dat ze niet eens een gewone zin kunnen uitspreken. Ze slaken kreten, vaak op harde toon, omdat ze toch wel heel graag begrepen willen worden', zegt ze.

Simpele mensen met Drentse koppen
Ook een bezoek aan het noorden van ons land kon haar maar matig bekoren: 'Deze week was ik in Assen en daar zag ik ze weer, die primitieve mensen. In de Action. Simpele mensen met van die klassieke Drentse koppen, maar met uitdrukkingsloze ogen.'


'Ik liep daar rond en probeerde die mensen te begrijpen, op dezelfde manier als dat ik me probeer te verdiepen in het geestelijk leven van dieren. Want als taal niet je eerste vervoermiddel is om je te uiten, omdat het je gewoon niet gegeven is om een zinnetje te zeggen, dan beweeg je je op een heel andere manier door de wereld dan wij.'

'Moeilijke dingen leren'
Eenmaal op haar Mahler-cursus in het Concertgebouw, 'moeilijke dingen' lerend, dacht Kronenberg: 'Iedereen noemt zich ook maar mens tegenwoordig'. De commentaren op Twitter over de uitlatingen van de schrijfster liegen er niet om.

'Laat Yvonne Kroonenberg zich terugtrekken in haar grachtengordel omdat daar voor eeuwig te blijven', klinkt het. 'Ik hou ook erg van klassieke muziek, maar ben niet zo'n parvenu dat denkt dat je beter bent dan een ander, zoals Yvonnen Kroonenberg', schrijft een andere Twitteraar.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: