Translate

dinsdag 22 april 2014

Amerika: groene soldaten in Oekraïne zijn Russen

Foto's die The New York Times publiceerde. © New York Times.Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft foto's naar buiten gebracht van militairen in Oost-Oekraïne waarvan het beweert dat het Russen zijn. Op de foto's zou te zien zijn hoe de militairen groene Russische uniforms dragen en Russische wapens.

De foto's zijn een nieuwe poging van het Westen om te bewijzen dat Moskou zijn leger gebruikt om onrust in Oekraïne aan te wakkeren. De foto's werden aan een aantal journalisten gegeven, maar zijn verder nog niet gepubliceerd. Eerder berichtte de New York Times al over de overeenkomsten in de kleding van Russische militairen en de zogenoemde 'verontruste burgers' die in opstand komen in Oost-Oekraïne.

Enkele van de beelden zijn ook overhandigd aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die met waarnemers in Oekraïne actief is. De Russische president Poetin heeft meerdere malen ontkend dat zijn militairen actief zijn in het onrustige buurland.

Biden bezoekt Oekraïne
De Amerikaanse vice-president Joe Biden brengt vandaag een bezoek aan Kiev. In de Oekraïense hoofdstad stak hij vanochtend de nieuwe regering een hart onder de riem en benadrukte hij dat de VS het land zal bijstaan. 'De kans om een verenigd Oekraïne te vormen ligt binnen handbereik. Wij willen daarin jullie partner zijn.' Hij sprak van 'vernederende dreigingen' waar Oekraïne mee heeft te kampen. Biden sprak ook met drie presidentskandidaten die meedoen aan de verkiezingen op 25 mei. Eerder sprak hij met interim-president Oleksander Toertsjinov.

Hij verklaarde Kiev allereerst te willen helpen onafhankelijk te worden van Russische energie. 'Stelt u zich voor hoe uw positie zou zijn als u Rusland kon zeggen dat u zelf uw gas houdt.' Naar verwachting kondigt Biden later vandaag plannen aan om de Oekraïense regering te steunen bij hervormingen op het vlak van economie en milieu.

Genève-akkoord
Het overleg met Biden komt op een belangrijk moment voor Oekraïne. Een aantal dagen geleden werd in Genève een overeenkomst gesloten die een eind moet maken aan het geweld in het land. Volgens de hoogste Amerikaanse diplomaat in Oekraïne heeft Rusland heeft nog 'dagen, geen weken' om zich aan die afspraken te houden.

In het oosten worden nog altijd belangrijke gebouwen bezet door pro-Russische betogers. Er zouden zelfs bewijzen zijn dat daar Russische elitetroepen bij zijn. Moskou ontkent dat en zegt zich aan het Geneefse akkoord te houden.
Bron
Lees ook: Russisch leger oefent bij Oekraïense grens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: