Translate

maandag 7 april 2014

Activisten Egypte blijven vastzitten

Ahmed Maher (in witte hoed), Ahmed Douma (L) en Mohamed Adel (R) in de rechtbank in Caïro tijdens hun proces in 2013. © reuters.Drie vooraanstaande activisten in Egypte blijven in de gevangenis. Een gerechtshof wees vandaag het beroep dat zij tegen hun veroordeling tot drie jaar gevangenisstraf hadden ingesteld, af.

Ahmed Maher, Ahmed Douma en Mohamed Adel werden in december veroordeeld wegens schending van de nieuwe demonstratiewet, die het recht op betogen sterk beperkt. De omstreden wet verbiedt samenscholingen van meer dan tien personen zonder politievergunning.

6 April-beweging
De drie activisten behoorden tot de kern van de groep jongeren die begin 2011 de aanzet gaf tot de volksopstand tegen het regime van president Hosni Mubarak. De mede door hen opgerichte 6 April-beweging organiseerde de eerste demonstraties in de hoofdstad Caïro. Maher was destijds de bekendste woordvoerder van de beweging. Ook Douma en Adel waren zeer actief in de strijd tegen Mubarak.

De drie werden naast het organiseren van een illegale betoging veroordeeld wegens het gebruik van geweld tegen de politie.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: