Translate

zaterdag 5 april 2014

7 miljoen brengen stem uit bij verkiezingen Afghanistan

De stemmen worden geteld nadat de stembureaus gesloten zijn. © afp.Na bijna tien uur zijn vanmiddag Nederlandse tijd de stembureaus in Afghanistan gesloten. De opkomst was ongeveer 7 miljoen van de 12 miljoen stemgerechtigden, zo meldt Reuters. Dat is hoger dan verwacht.

De stemlokalen waren vanwege drukte een uur langer geopend. Zo'n 200 van de ruim 6400 kieslokalen konden wegens veiligheidsredenen niet worden geopend. Volgens mediaberichten waren er in sommige stemlokalen te weinig stembiljetten aanwezig.

De Afghaanse bevolking koos niet alleen een nieuwe president, maar ook nieuwe provinciebesturen. Morgen worden de eerste uitslagen van de verkiezingen verwacht.

Aanslagen
Op diverse plaatsen zijn vandaag de verkiezingen verstoord door aanslagen, al zijn er geen meldingen van grote incidenten. De Nederlandse Europarlementariër Thijs Berman, voorzitter van de waarnemersmissie van de Europese Unie, stelde zijn werk zaterdag in Kabul een half uurtje uit vanwege een dreigende situatie.

'We besloten even te wachten en binnen te blijven en kregen na een half uur een seintje dat het veilig was', zei Berman. De Europarlementariër kon nog geen overzicht geven van het verloop van de stembusgang. 'Wat ik tot nu toe heb gezien zijn lange rijen voor de stembureaus. Binnen is het over het algemeen rustig.'

In het zuidoosten van Afghanistan raakten vier mensen gewond door een explosie in een stembureau in de provincie Logar. Volgens de plaatselijke autoriteiten vond de explosie plaats in een stembureau in een school, enkele uren na de opening.

Taliban dreigen met verstoring
Onder extra zware beveiliging zijn vanochtend om zeven uur in Afghanistan de stemlokalen geopend. Met het uitbrengen van de eerste stem heeft het hoofd van de onafhankelijke kiescommissie Ahmad Yousuf Nouristani de Afghaanse bevolking live op tv opgeroepen ondanks de angst en de regen toch deel te nemen aan de landelijke verkiezingen in zijn land.

Daaraan lijkt massaal gevolg te worden gegeven. Afghaanse mannen en vrouwen staan al een uur voordat de stembussen worden geopend in lange rijen te wachten, daarmee de angst voor het door de Taliban aangekondigde geweld het hoofd biedend.

Verslaan
De Taliban hebben gezegd al het mogelijke te doen om het verkiezingsproces te verstoren, maar de Afghanen zijn vastbesloten hen te verslaan door hun stem uit te brengen, zegt Europarlementariër Thijs Berman. Berman is voorzitter van de waarnemersmissie van de Europese Unie en heeft geconstateerd dat de Afghanen zeer gemotiveerd zijn om hun stem uit te brengen.

De inwoners van Afghanistan kiezen een opvolger voor president Hamid Karzai. Mocht geen van de acht kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen halen, volgt er eind mei een tweede ronde.


Bron
Lees ook: Afghanistan: NAVO tevreden, kandidaten klagen
Lees ook: 'Toch 200 doden bij Afghaanse verkiezingen'
Lees ook: Duizenden klachten over verkiezingen Afghanistan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: