Translate

woensdag 5 februari 2014

VS: mogelijk explosieven op vluchten naar Rusland

Bagagecheck op JFK in New York © epa.De Verenigde Staten waarschuwen luchtvaartmaatschappijen voor terroristen die trachten explosieven aan boord te brengen van vliegtuigen richting Rusland. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (Homeland Security) vermoedt dat ze die verstoppen in tandpastatubes.


De dienst laat de waarschuwing uitgaan voor alle directe vluchten richting Rusland, niet alleen die vanuit de VS. Een beambte heeft dit op basis van anonimiteit gemeld aan Amerikaanse persbureaus. Volgens de beambte kunnen de explosieven in elkaar worden gezet aan boord of bij aankomst in bijvoorbeeld Sotsji.


Doorgaans worden tubes tandpasta getolereerd aan boord van vliegtuigen. Er zijn wererldwijd wel beperkingen op het vervoeren van vloeistoffen en gels in de handbagage. De hoeveelheid die de passagier bij zich mag dragen is doorgaans beperkt tot 100 milliliter per flesje of busje, en bovendien moeten de verpakkingen bij de check apart worden gehouden in een doorzichtig plastic zakje.

De waarschuwing vanuit de VS komt minder dan twee dagen voor het begin van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Vrijdag worden de Spelen geopend.
De dienst reageerde in een officiële verklaring terughoudend. Er is geen sprake van een specifieke dreiging gericht tegen de VS op dit moment, aldus Homeland Security. 'We delen op regelmatige basis informatie met nationale en internationale partners, inclusief degene die verbonden zijn aan internationale evenementen zoals de Spelen in Sotsji.'

Delta Airlines is de enige Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die directe vluchten uitvoert naar Moskou. Verder hebben Aeroflot en Transaero directe verbindingen tussen de VS en Rusland. United Airles heeft geen lijndienst op Rusland maar voert deze periode chartervluchten uit in verband met de Spelen.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: