Translate

zondag 2 februari 2014

Vredesmilitairen heroveren stad Centraal Afrikaanse Republiek

Afrikaanse vredesmilitairen in Bangui. © reuters.Afrikaanse vredesmilitairen hebben in de Centraal-Afrikaanse Republiek een stad in handen gekregen waar zich honderden zwaarbewapende rebellen hadden verzameld. De stad, Sibut, ligt niet verder van de hoofdstad Bangui.

Volgens commandant Martin Tumenta Chomou hebben de vredesmilitairen Sibut onder controle. De aankomst van de rebellen in de stad leidde vorige week tot grote verontrusting. Gevreesd werd dat de rebellen de stad wilden gebruiken als een springplank voor een nieuwe staatsgreep in de hoofdstad.

Staatsgreep
De meeste rebellen zijn moslims uit het noorden van de CAR, die vorig jaar maart deelnamen aan een staatsgreep. Nadien werden de rebellen beschuldigd van het begaan van wreedheden tegen de overwegend christelijke bevolking van Bangui. Hoewel er nieuwe interim-regering is aangetreden blijven wraakacties gewoon voortduren.

In Bangui is het nog altijd een 'slagveld', aldus premier André Nzapayeke. Zo'n zestienhonderd Franse en vijfduizend Afrikaanse vredesmilitairen leveren in de hoofdstad slag met moordzuchtige bendes. Meer dan honderdduizend vluchtelingen wonen in tentjes op de internationale luchthaven. De premier heeft de internationale gemeenschap gevraagd om een gulle bijdrage. Volgens hem heeft het land een 'echt Marshallplan nodig'. Tijdens een top van de Afrikaanse Unie werd duidelijk dat er jaarlijks ruim driehonderd miljoen euro nodig is voor vredesmissie. Nigeria en Japan hebben reeds een bijdrage toegezegd.
Bron


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: