Translate

maandag 27 januari 2014

Zweden kunnen online strafblad buren opvragen

Een screenshot van de site Lexbase.se © Lexbase.se.De Zweden kunnen via de nieuwe website Lexbase.se nagaan of hun buurman een strafblad heeft. Het enige dat ze daarvoor nodig hebben, is de naam of het sofinummer van de betrokken persoon. Elders op de website is op een kaart te zien waar in het Scandinavische land veroordeelde mensen wonen. Voor gedetailleerde informatie over het soort misdrijf, de straf en het adres van de veroordeelde moet echter worden betaald.

Woordvoerder Pontus Ljunggren van de website zei tegen de krant Expressen dat hij bijvoorbeeld vrouwen wil helpen die een man op een datingsite hebben leren kennen en zich afvragen of hij kwade bedoelingen heeft. Vrouwen kunnen nagaan of de man voor verkrachting of andere gewelddaden is veroordeeld.

Juristen hebben ervoor gewaarschuwd dat het opvragen van informatie op de site ertoe kan leiden dat burgers het recht in eigen hand nemen. Ljunggren zegt te begrijpen dat de site omstreden is, maar hij denkt dat het nut ervan groter is dan de schade die hij kan toebrengen.
In Zweden heeft elke burger het recht officiële documenten en ook vonnissen van rechters in te zien.

In Nederland worden vonnissen in het openbaar uitgesproken in de rechtbank, dus iedereen kan er daar kennis van nemen. Maar de afschriften worden niet aan iedereen verstrekt in verband met de privacy. Ook is niet op te vragen of iemand een strafblad heeft.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: