Translate

maandag 13 januari 2014

Vrijwilligers stelen jaarlijks 10 miljoen euro

Nederlandse vrijwilligers stelen jaarlijks minstens 10 miljoen euro van de organisatie waarvoor ze werken. Vaak gaat het om enkele duizenden euro's, maar soms ook om tonnen en in een enkel geval zelfs om nog veel meer. Dat meldt de belangenvereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) maandag in het Reformatorisch Dagblad.

Volgens Maarten den Ouden, die onderzoek deed naar fraude en diefstal onder vrijwilligers, is het werkelijke bedrag nog hoger. 'De 10 miljoen euro is op basis van zaken die in de publiciteit zijn gekomen. Als dat niet het geval is, kennen we ze niet', zegt hij in de krant.

Jaarlijks komen ongeveer 50 kwesties aan het licht, zo inventariseerde Den Ouden. 'Dat is dus bijna één per week.' In 9 van de 10 gevallen is de penningmeester de dader; die wordt door zijn bestuur vaak niet of nauwelijks gecontroleerd en kan soms jaren achtereen zijn gang gaan zonder dat iemand iets merkt.

De NOV zegt dat er zo"n 250.000 vrijwilligersorganisaties in het land actief zijn. 'Logisch dat het ook wel eens mis gaat.' Toch is de belangenvereniging geschrokken van de uitkomsten. Vaak is met enkele simpele maatregelen fraude te voorkomen, aldus de NOV. Daar wil ze haar achterban nadrukkelijk op gaan wijzen.
Bron

2 opmerkingen:

  1. Ik vraag me af hoe ze dat kunnen controleren en wat ze kunnen doen om dat te voorkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is bijna niet te voorkomen omdat de vrijwilligers ( de penningmeesters) bij een vereniging zitten met andere vrijwilligers die hun moeten controleren. Meestal vindt niemand dit soort klusjes leuk en weinig vrijwilligers hebben verstand van boekhouden. Een slimme dief kan zo makkelijk zijn slag slaan, jaren lang. Omdat de vrijwilligers in een vereniging elkaar ook al vaak jaren kennen, en geen ruzie willen, zullen ze vaak de ogen sluiten voor misverstanden.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: