Translate

zondag 12 januari 2014

'Vredesoverleg is enige oplossing voor Syrië'

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius (tweede van links) zit zondag een internationale vergadering voor van de 'Vrienden van Syrië'. © getty.De alliantie van westerse landen en Arabische Golfstaten heeft de nationale Syrische oppositie zondag nadrukkelijk verzocht naar het vredesoverleg over Syrië te komen, dat later deze maand in Zwitserland begint.

De conferentie is volgens de alliantie de enige manier om tot een politieke oplossing te komen voor het door een burgeroorlog verscheurde land. 'Er is geen andere politieke oplossing', zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zondag namens de 'Vrienden van Syrië'. Fabius en zijn ambtgenoten van de tien andere lidstaten uit de groep ontmoetten zondag in Parijs de leider van de gematigde oppositie SNC, Ahmad al-Jarba. De gematigde nationale oppositie is echter hopeloos verdeeld en heeft aangegeven pas op 17 januari een besluit te nemen over deelname. Jarba wilde daar zondag
niet op vooruitlopen.

Assad
Het overleg is gepland op 22 januari in Montreux en zal later verder gaan in Genève. Volgens al-Jarba was iedereen in Parijs het erover eens dat er geen rol is weggelegd voor Assad en zijn familie in de toekomst van Syrië.

In de vriendengroep zitten meer dan 100 landen en internationale organisaties die hun steun bundelen tegen de verguisde Syrische president Bashar Assad. Het aantal deelnemers in de kerngroep is beperkt tot 11 om slagvaardiger te kunnen opereren.

In Syrië vechten inmiddels oppositiegroepen niet alleen tegen Assad maar ook tegen elkaar. Zo zijn er streng islamitische strijdgroepen actief die zwaar bewapend zijn dankzij steun uit onder meer Saudi-Arabië en Qatar. In het conflict zijn al meer dan 130.000 mensen omgekomen.
Bron:
Lees ook: Syrische oppositiegroep blijft weg van vredesconferentie Genève
Lees ook: Syrische rebellen oneens over vredesoverleg
Lees ook: Iran niet welkom op Syriëconferentie: zij eruit, of wij eruit
Lees ook: Onenigheid over uitnodiging Iran voor vredesconferentie
Lees ook: Ban trekt uitnodiging Iran voor vredesgesprekken Syrië in

1 opmerking:

Laat een reactie achter: