Translate

maandag 20 januari 2014

Unesco onder vuur om schrappen expositie over Joodse volk

Het logo van Unesco op het hoofdkantoor in Frankrijk. © afp.VN-organisatie Unesco heeft zich de woede van Israël en de VS op de hals gehaald door een tentoonstelling over 'de 3500 jaar oude relatie van het Joodse volk met het heilige land' op het laatste moment te annuleren. De expositie in Parijs gaat niet door, omdat Unesco naar eigen zeggen het vredesproces in het Midden-Oosten niet in gevaar wil brengen.

Het besluit om de tentoonstelling 'op te schorten', zonder een nieuwe datum te prikken, volgde op protest van 22 Arabische landen. Die hadden gewaarschuwd dat de vertoning van zo'n 30 panelen in het hoofdkwartier van de organisatie de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen mogelijk kan verstoren.

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is de tentoonstelling gebaseerd op feiten en kan 'de waarheid nooit schadelijk zijn'. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Samantha Power spreekt van 'een verkeerd besluit dat moet worden teruggedraaid'. Ook Canada is teleurgesteld en pleit ervoor de tentoonstelling gewoon door te laten gaan.
Het Israëlische Simon Wiesenthal Centrum, dat medeorganisator is, ging een stap verder en sprak van een 'absolute schande'.'De Arabieren willen niet dat de wereld weet dat de Joden een relatie van 3500 jaar met het land Israël hebben', zei het hoofd van het centrum, rabbi Marvin Hier.

Arabische onvrede over de expositie is niet geheel verrassend. De meeste Arabische landen erkennen de staat Israël niet en beschouwen de Joden die in 1948 hun eigen staat stichtten in het gebied dat toen nog Palestina heette veelal als indringers.

Onderwijs- en cultuurorganisatie Unesco raakte in 2011 ook al verwikkeld in een diplomatieke rel rond het Midden-Oosten. In 2011 werd Palestina volwaardig lid van de organisatie. De VS en Israël waren het daar niet mee eens en staakten hun contributie, wat er eind 2013 toe leidde dat de landen hun stemrecht binnen Unesco zijn kwijtgeraakt.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: