Translate

donderdag 16 januari 2014

Timmermans: niet alle moslimbroeders in terreurhoek

Minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans © anp.Het is niet verstandig om de hele Moslimbroederschap in Egypte in de terroristische hoek te drukken. Dat zei minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) vandaag in de Tweede Kamer. In Egypte is de beweging onlangs tot terroristische groep verklaard en verboden.

Vorig jaar zomer zette het leger president Mohamed Morsi van de moslimbroeders af. Volgens Timmermans kun je niet volhouden dat alleen maar seculiere partijen aan verkiezingen mogen meedoen en geen religieuze partijen. De achterban van de Moslimbroederschap moet worden gehoord, zei hij.

De bewindsman vindt dat EU-buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton actiever moet worden in Egypte. Hervatting van hulp zoals begrotingssteun vanuit de Europese Unie wordt niet overwogen, zegt Timmermans.

Nieuwe grondwet
Met een uitslag die aan een dictatuur doet denken, hebben de Egyptenaren voor de nieuwe grondwet gestemd. Volgens de voorlopige uitslag heeft 98,2 procent van de kiezers voor de grondwet gestemd. Alleen de uitslagen van Caïro en Noord-Sinaï waren vanmorgen nog niet binnengekomen. De officiële uitslag wordt zaterdag verwacht.

De relatief hoge opkomst van 45 procent was belangrijk voor de huidige heersers in Egypte, die in juli president Mohammed Morsi afzetten. Daarmee willen zij tonen dat ze meer door de bevolking worden gesteund dan de Moslimbroederschap, waarvan de afgezette president Morsi deel uitmaakt.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: