Translate

vrijdag 17 januari 2014

Syrië bereid tot wapenstilstand en gevangenenruil

De Syrische regering is bereid tot een staakt-het-vuren in de noordelijke stad Aleppo en een gevangenenruil met de rebellen die tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad strijden. Dat heeft de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem vandaag gezegd na overleg in Moskou met zijn ambtgenoot Sergej Lavrov. Al-Moallem wilde geen details geven, maar zei slechts dat er 'maatregelen worden getroffen om de veiligheid in Aleppo te handhaven'.

De bespreking tussen Al-Moallem en Lavrov is georganiseerd ter voorbereiding op een vredesconferentie in Zwitserland, die woensdag begint. De vooruitzichten voor de gesprekken zijn somber. Beide partijen lijken nauwelijks bereid tot het sluiten van een compromis. Het is bovendien niet eens zeker of de grootste oppositiegroep, de Syrische Nationale Coalitie (SNC), wel aanwezig is bij de top. Vrijdag beslist de SNC daarover in Istanbul.

De SNC heeft het vertrek van de Syrische president Bashar Assad als voorwaarde gesteld voor een vredesakkoord. Het feit dat Al-Moallem is afgereisd naar Rusland en een aantal eisen van de oppositie inwilligt, lijkt een poging de SNC over te halen deel te nemen. 'Als gevolg van ons vertrouwen in de positie van Rusland en zijn rol bij het beëindigen van het Syrische bloedvergieten, heb ik bij minister Lavrov een plan ingediend voor veiligheidsmaatregelen in de stad Aleppo,' aldus Al-Moallem. 'Ik heb hem gevraagd de nodige maatregelen te treffen om de invoering ervan te garanderen en heb het moment bepaald waarop de militaire operatie wordt gestaakt.' Als de wapenstilstand succesvol is, dan kan dat volgens de minister als model worden gebruikt voor de rest van het land.Wat betreft de gevangenenruil zei Al-Moallem dat de regering 'in principe' bereid is om gevangenen vrij te laten uit Syrische gevangenissen in ruil voor mensen die worden vastgehouden door gewapende groepen. Er moet echter eerst een namenlijst worden uitgewisseld en een procedure worden afgesproken voor de vrijlating.

Wapens uit Rusland
Persbureau Reuters meldde vanmiddag dat Rusland zijn wapenleveranties aan Syrië de afgelopen weken heeft opgevoerd. Het zou gaan om pantserwagens, drones en slimme bommen. De leveranties stellen president Bashar al-Assad in staat zijn militaire kracht te versterken, juist in een tijd dat de rebellen terrein lijken prijs te geven.
Bron
Lees ook; Regering Syrië ontkent uitspraken Assad

1 opmerking:

  1. En laat nu alle partijen daarmee instemmen, zodat het einde van deze oorlog in zicht komt.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: