Translate

maandag 13 januari 2014

Rusland: Syrië overweegt toelaten humanitaire hulp

De VN-gazant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en zijn Amerikaanse collega John Kerry tijdens een persconferentie over Syrië. © afp.Syrië overweegt om in de aanloop naar de internationale vredesconferentie die later deze maand gehouden wordt gevangenen uit te wisselen en corridors open te stellen voor humanitaire hulp. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov vandaag gezegd.


Ook wordt er onderhandeld over een lokaal staakt-het-vuren, te beginnen in Aleppo, zo lieten Lavrov en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag weten tijdens een persconferentie in Parijs.

Lavrov en Kerry oefenen druk uit op de Syrische oppositie om naar de vredesconferentie te komen. De Syrische president Bashar Assad heeft al toegezegd een delegatie naar de conferentie te sturen.

De ontmoeting van Lavrov, Kerry en de VN-gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi staat in het teken van de vredesconferentie over Syrië die op 22 januari in Genève plaatsvindt.

Aardappelen
Kerry had een opmerkelijk geschenk meegenomen voor zijn Russische collega Lavrov: twee uit de kluiten gewassen aardappelen uit de staat Idaho. Volgens Kerry had de Russische minister tijdens een vorige ontmoeting een opmerking gemaakt over de aardappelen uit Idaho.

De conferentie is een initiatief van Rusland en de VS. Het Kremlin steunt het regime van de familie Assad al meer dan 40 jaar en het Witte Huis is een van de belangrijkste tegenstanders van de Assads. De conferentie is volgens VN-baas Ban Ki-moon 'een eenmalige kans om een einde te maken aan het geweld en garanties te bieden om de vrede te herstellen'.

Vreedzame protesten tegen het regime van Assad in 2011 mondden later in het jaar uit in een bloedige burgeroorlog. In de strijd tegen het regime hebben soennitische extremisten, inclusief strijders verwant aan al-Qaeda, een hoofdrol verworven, maar ze lijken niet in staat het regeringsleger te verslaan. Er zijn al meer dan 100.000 doden gevallen in het conflict.
Bron
Lees ook: '48 Palestijnen verhongerd in omsingeld vluchtelingenkamp Syrië'
Lees ook: Ploumen geeft 6 miljoen noodhulp aan Syrië

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: