Translate

woensdag 15 januari 2014

Panama gebruikt 'transgene' muggen tegen knokkelkoorts

De 'Aedes Aegypti'. © epa.Komende week laten de Panamese autoriteiten een half miljard genetisch gemanipuleerde muggen uitzwermen aan de westrand van de hoofdstad Panama-Stad. De muggen zullen zich met elkaar willen vermenigvuldigen, maar de eitjes die daaruit voortkomen zijn 'lege hulzen' waar geen nageslacht uitkomt. Dit moet de ziekte dengue of knokkelkoorts in de streek bezweren. De virusinfectie wordt overgebracht door de 'echte' mug, Aedes aegypti.

Een topman van het Panamese ministerie van Gezondheid, Félix Bonilla, zei vandaag dat de transgene muggen worden vrijgelaten in een gebied waar dengue veel voorkomt en slachtoffers maakt. Het duurt nog echter zeker 6 maanden voordat kan worden vastgesteld of het snode transgene plan is gelukt. Maar Bonilla verwacht dat het aantal infecties dan sterk gaat teruglopen.

Het experiment bouwt voort op onderzoek in Brazilië en Engeland. In dit nog nieuwe jaar is in Panama al een vrouw van 35 jaar aan dengue bezweken. Het slachtoffer woonde aan de rand van de hoofdstad. De Panamese minister van Gezondheid, Javier Díaz, beklemtoonde recent dat uitroeiing van de muggensoort het enige middel tegen de ziekte is. De 'transgene muggenplaag' is slechts een stap op weg naar dat doel.

Dengue komt vooral voor in dichter bevolkte gebieden van het zuiden van Azië en van Midden- en Zuid-Amerika. De ziekte is meestal niet dodelijk, maar kan gevaarlijk worden bij een tweede besmetting.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: