Translate

zondag 26 januari 2014

Loopt Australië leeg? Immigranten trekken weg

Melbourne © getty.Australië het beloofde land? Voor vele geluksbeproevers was het dat minstens ooit een tijdje in hun leven. Maar uit officiële cijfers blijkt dat een recordaantal immigranten het gedroomde gastland weer de rug toekeert. Op zoek naar een beter leven, elders.

De bank Westpac maakte vandaag op Australia Day bekend dat de Australische migranten jaarlijks 200 miljard AUD (127 miljard euro) bijdragen tot de economie. Een kwart van hen verdient 70.000 AUD (45.000 euro) per jaar of meer.

Beste deal
Het laatste decennium zijn de cijfers van wegtrekkende immigranten verdubbeld tot 48.000. Vorig jaar maakten ze zelfs meer dan de helft uit van alle Aussies die het gigantische eiland verlieten. En het is niet uit heimwee dat de voormalige immigranten Australië achter zich laten. Het gaat meestal om hogeropgeleide krachten die hun geluk elders gaan beproeven, en dus niet terugkeren naar hun thuisland. Ze kijken naar de 'beste deal' voor zichzelf. Australië was voor hen de eerste stap naar een beter leven.

Landen als Schotland en Maleisië gaan op 'headhunt'-jacht om wegtrekkende mensen binnen te halen.


Nieuwe burgers worden ingewijd op de Sydney Harbour Bridge. © getty.


Volgens de laatste gegevens van het Department of Immigration and Border Protection keerde 40 procent van deze landverhuizers vanuit Australië niet terug naar hun thuisland.

De eerste keuze was meestal Nieuw-Zeeland, gevolgd door Singapore, Hong Kong, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Migranten uit Afghanistan en Zuid-Afrika verlaten gastland Australië het vaakst: meer dan 80 procent van hen blijft niet in land van de kangoeroes maar gaat na verloop van tijd weer verder. Meer dan een derde van hen krijgt een betere job zoals manager in hun nieuwe gastland. In Australië werkten ze vaak beneden hun niveau, wat tot frustratie en zelfs depressie kan leiden.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: