Translate

maandag 13 januari 2014

Kabinet: gedetineerde moet 16 euro per dag gaan betalen

Een cel op de afdeling verslavingen in het forensisch psychiatrisch centrum Oostvaarderskliniek in Almere. © anp.Gedetineerden, tbs'ers en ouders van minderjarigen die veroordeeld zijn, gaan betalen voor het verblijf in een gevangenis of inrichting. Het kabinet wil dat gedetineerden 16 euro per dag betalen, met een maximum van 2 jaar. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister van Justitie Ivo Opstelten vandaag ter advies voorlegt aan instanties als het openbaar ministerie en de Raad voor de Rechtspraak.


De bijdrage voor verblijf in cel of inrichting kan oplopen tot 11.680 euro.. Het kabinet hoopt 65 miljoen euro per jaar op te halen door een bijdrage te eisen van gedetineerden. Om te voorkomen dat veroordeelden in de problemen komen is een betalingsregeling of uitstel van betaling mogelijk, laat de staatssecretaris weten.

Een parallel wetsvoorstel moet regelen dat veroordeelde daders ook gaan meebetalen aan de kosten die de overheid maakt voor de hele cyclus van opsporing, vervolging en berechting. De maatregelen gelden niet voor asielzoekers die in vreemdelingenbewaring verblijven.

Luchtkasteel
De twee wetsvoorstellen vloeien voort uit afspraken die de regeringspartijen VVD en PvdA eind 2012 maakten in het regeerakkoord. Nederland sluit met de maatregelen volgens het kabinet aan bij een groot aantal Europese landen. De bijdrage die veroordeelden gaan betalen voor het hele proces van strafvordering en voor de slachtofferzorg wordt een vast bedrag. De hoogte ervan wordt later nog door minister Opstelten vastgesteld.

De Bond van Wetsovertreders (BWO) noemt het vragen van een eigen bijdrage in strijd met de Europese regels die bepalen dat lidstaten de kosten voor verblijf en medische verzorging betalen. Volgens de BWO draagt de maatregel ook niet bij aan een veiligere samenleving. 'Gedetineerden zullen met een aanzienlijke schuld de gevangenis verlaten, en dan is één plus één twee. Een lapmiddel als een betalingsregeling maakt dat niet anders.' De bond vindt de eigen bijdrage 'een luchtkasteel'.Administratie boetes en straffen centraal beheerd
Het beheer van boetes, gevangenisstraffen en andere strafrechtelijke beslissingen worden voortaan centraal beheerd. Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie opent vandaag het AICE, een onderdeel van het bekende Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden.

Het AICE (Administratief Informatie Centrum voor de Executieketen) is opgericht met als doel te voorkomen dat verschillende justitiële instanties langs elkaar heen werken. Zo kan het nu nog voorkomen dat een verslaafde gedetineerde tijdens zijn resocialisatie in een afkickkliniek weer naar de cel wordt gestuurd om nog een straf uit te zitten voor openstaande boetes. De resocialisatie wordt daarmee onderbroken, wat niet bevorderlijk is voor het proces.

Met AICE moeten dergelijke zaken verleden tijd zijn omdat bij alle instanties dan duidelijk is welke straffen of boetes iemand nog open heeft staan. De oprichting van het centrum is één van de maatregelen van Teeven om het aantal mensen dat zijn straf niet ondergaat terug te dringen en de tenuitvoerlegging van straffen te versnellen.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: