Translate

zaterdag 25 januari 2014

Grote demonstratie tegen extreemrechts in Wenen

De oproerpolitie in Wenen. © epa.In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn vrijdagavond zo'n zesduizend mensen de straat op gegaan om actie te voeren tegen een jaarlijks bal dat zou worden bijgewoond door extreemrechtse buitenlandse leiders. Daarbij zijn zeker twintig mensen gewond geraakt, onder wie vijf politieagenten. Dat hebben lokale media gemeld.

De demonstranten ageerden tegen het Academici Bal in het keizerlijke Hofburg paleis, dat werd georganiseerd door oppositiepartij FPÖ (Partij voor de Vrijheid). Het bal trok in het verleden extreem-rechtse figuren als Marine Le Pen, van het Franse Front National.

De actievoerders hadden spandoeken met teksten als 'weg met de nazi's'. Ook gooiden demonstranten winkelruiten in en werd de politie met flessen bekogeld. Een groot deel van de oude binnenstad van Wenen was afgezet om botsingen tussen demonstranten en gasten van het bal te voorkomen.

De extreemrechtse FPÖ is de derde grootste partij in Oostenrijk, doordat het 21 procent van de stemmen kreeg bij de verkiezingen van september vorig jaar.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: