Translate

vrijdag 24 januari 2014

Fietser voor dood op straat door 'wat haast'


Verdachte: ’Ik riep ’hou je vast’ tegen mijn ex en reed door’

Hulpverleners spoedden zich februari vorig jaar naar de Rondweg-Noord bij Nieuwland. © AS Media.'Wat haast'. Een andere reden had Umut E. (24) vorig jaar februari niet om op de Rondweg-Noord in Amersfoort door rood te racen. De 19-jarige fietser die hij daardoor zou hebben geraakt, liet hij voor dood liggen. 'Ja... sorry,' zei hij gisteren voor de rechtbank. Justitie eist 5,5 jaar celstraf.

Hij friemelt wat aan zijn horloge. Wiegt wat heen en weer op zijn stoel. 'Heeft u goed begrepen wat ik net heb gezegd?' vraagt de rechter. Woorden die voor Umut E. uit de lucht komen vallen. Hij knikt. Maar haar aankijken, durft hij niet. Elke vezel in het lijf van de jonge Amersfoorter is gespannen, deze ochtend in het beklaagdenbankje in de rechtbank, als hij moet vertellen hoe het op de avond van 20 februari volgens hem precies is gegaan.

'Wat haast'
Het is even voor half negen als Umut in zijn Opel Corsa over de Rondweg-Noord rijdt. Naast hem zit zijn ex-vriendin. Bij Nieuwland, ter hoogte van de kruising met de Zevenhuizerstraat, springen de verkeerslichten plots op rood. Tijd om te wachten tot het groen wordt, heeft Umut niet. Hij heeft 'wat haast'.

Umut geeft het stuur van zijn Opel een slinger en komt op de voorsorteerstrook voor links afslaande auto's terecht. Het licht boven dit weggedeelte brandt wel groen. Met een illegale manoeuvre wil hij zich weer tussen het rechtdoorgaand verkeer mengen.


Zwaargewond
Zover komt het niet. Milliseconden nadat Umut het verkeerslicht is gepasseerd, volgt een keiharde knal. De fietser belandt met zijn hoofd vol op de voorruit, die daardoor barst. Het lichaam glijdt van de motorkap op straat. In plaats van stoppen om het zwaargewonde slachtoffer te helpen, rijdt Umut door, vertelt hij in de rechtszaal. 'Ik raakte volledig in paniek, in shock,' zegt hij zonder iemand aan te kijken.

'Ik riep 'hou je vast' tegen mijn ex, en reed door.' Die ex-vriendin zal de politie later vertellen dat hij daaraan de woorden toevoegt 'want ik ben niet verzekerd'. Umut rijdt door naar huis. De volgende dag controleert hij bij het ziekenhuis of er misschien iemand is binnengebracht. Nee, luidt het antwoord aan de receptie.

Hersenletsel
In de weken die volgen zet de politie alle zeilen bij om de 'doorrijder' te vinden. Umut houdt zich al die tijd gedeisd. Een kleine maand later loopt hij tegen de lamp, als agenten de zwaar gehavende auto op zijn oprit zien staan. Even houdt Umut vol 'een hert' te hebben geraakt. Maar als de agenten doorvragen, breekt hij. Pas dan krijgt hij te horen dat de fietser een schedelbasisfractuur en hersenkneuzingen heeft opgelopen en daar waarschijnlijk zijn hele leven de gevolgen van zal ondervinden.

Het 19-jarige slachtoffer maakt het nu, bijna een jaar na de aanrijding, 'naar omstandigheden goed', aldus de officier van justitie gisterochtend op de rechtbank. 'Hij zit in de laatste fase van zijn revalidatie, kan nu af en toe nog niet op woorden komen. Hij zal blijvend last houden van concentratieverlies.'

Onverzekerd
Het had volgens haar niet veel gescheeld, of de jongeman had het ongeluk niet overleefd. 'En daar heeft niet alleen het slachtoffer, maar ook ú veel geluk mee gehad,' bijt ze Umut toe. Umut slikt zijn emoties weg. 'Ja... sorry," stamelt hij. ,,Ik wéét dat ik het niet had moeten doen. Ik heb er heel erg veel spijt van. Maar ik had haast.'

Waar Umut dan zo snel heen moest, wil hij niet zeggen. Een snelheidsovertreding beging Umut al vaker, blijkt uit zijn strafblad. Eerder werd hij ook veroordeeld voor mishandeling, onverzekerd rondrijden en diefstal, waar hem nog één maand voorwaardelijk celstraf voor boven het hoofd hangt.

De aanrijding zorgde in februari voor veel onrust in Amersfoort. Een kleine week na de aanrijding denkt de politie beet te hebben als ze de 32-jarige Jouri uit Nieuwland aanhoudt. Zijn beschadigde Renault Mégane blijkt niet de bewuste auto. Een half jaar later wordt een 25-jarige man 's nachts door een paarse Volkswagen Golf aangereden op de Stadsring. Ook de dader die dit op zijn geweten heeft, rijdt door. Hij of zij is nooit gepakt.

Als het aan justitie ligt, moet Umut E. voor het doorrijden én de twee overvallen 5,5 jaar achter de tralies. Daarna mag hij drie jaar niet autorijden.

De rechtbank doet op donderdag 6 februari uitspraak.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: