Translate

maandag 20 januari 2014

Een moeder doodt haar kind uit wanhoop


Twee gezinsdrama’s waarbij de vrouw wordt verdacht van moord

In de Boogkerk in de Amersfoortse wijk Nieuwland kunnen wijkbewoners hun gevoelens delen over de tragische dood van een 11-jarig jongetje uit de wijk. De jongen werd vrijdag dood gevonden. Zijn moeder wordt ervan verdacht haar zoon te hebben gedood. © ANP.Een gezinsdrama in Amersfoort en een schokkende moord op een peuter in Schotland. De overeenkomsten tussen de twee zaken zijn opvallend: in beide gevallen is het vrijwel zeker dat de moeder haar kind doodde en gaat het om gezinnen met een teruggetrokken bestaan.

Moeders die hun kind ombrengen, nemen dit dramatische besluit om andere redenen dan vaders, weet forensisch psycholoog Toon Verheugt. En hoe jonger het kind, hoe vaker de moeder de dader is.

Verheugt, onderzoeksexpert op het gebied van kinderdoding, onderzocht 53 familiedrama's in Nederland. Van moeders die hun kind doden, weet hij dat zij vaak zwaar depressief of psychotisch zijn. De moeders lijken normaal te functioneren tót er iets ingrijpends gebeurt en de sluimerende stoornis in alle hevigheid explodeert. 'Denk aan een scheiding, dood van een dierbare of verlies van werk. Er is altijd sprake van een ernstig verlies,' vertelt hij.

Bij de vaders ligt het anders. Zij lijden vaker aan persoonlijkheidsstoornissen, zoals narcisme, of vertonen buitensporig impulsief gedrag. Ook bij hen is een ernstig verlies het laatste zetje om hun kind te doden, maar hun motief is anders. Vaders handelen vaker uit wraak, jaloezie en straf, weet Verheugt. En zij gebruiken vaker geweld.

Uit de statistieken van Verheugt blijkt ook dat in 64 procent van de gevallen de vrouw de dader is en 36 procent de man. De forensisch psycholoog was zelf ook verrast door deze uitkomst. 'Bij álle delicten waarvoor je strafrechtelijk vervolgd kunt worden in Nederland, heeft het percentage mannen de overhand, behalve bij kinderdoding. Daar blijkt de moeder vaker de dader. Dat wekt bij veel mensen verbazing, omdat een kind vaak het dierbaarste is dat moeders hebben. Het is in hen gegroeid en zij voelen zich vaak één met hen.'

Baby's
Baby's lopen het meeste gevaar door hun moeder te worden gedood. Sterker nog, er is in het onderzoek van Verheugt geen enkele vader die zijn pasgeboren spruit om het leven bracht.

'Pasgeboren gedode baby's zijn eigenlijk allemaal voor rekening van de moeder. De moeders zijn vaak onvoldoende los van het kind. Vanuit hun wanhoop redeneren zij: 'Als ik er niet meer ben, heeft mijn kind geen leven meer'. Zij slepen hun kind mee de dood in. Het is een gevoel van bescherming, dat in werkelijkheid een ernstige vertekening van de waarheid is.' Ook kan ongewenstheid van het kind een motief van de moeder zijn. Er zijn voorbeelden bekend van vrouwen die hun kind binnen 24 uur na de geboorte ombrengen, vaak nadat ze de zwangerschap verborgen hielden.

Als het kind ouder wordt, verschuift het percentage en is de vader vaker de dader. 'Als het kind 5 jaar of ouder is, krijgen vaders een belangrijkere rol in het leven.'

Jaarlijks komen in Nederland tien tot vijftien gevallen van kinderdoding aan het licht.

Amersfoort
Ze ligt nog in het ziekenhuis, de moeder van het 11-jarige jongetje dat vrijdag levenloos in zijn huis werd gevonden, maar ze is wel al verdacht van het doden van haar eigen kind.

Volgens de politie was de vader van het gezin niet thuis op het moment dat de tragedie in de Amersfoortse wijk Nieuwland zich voltrok. Hij arriveerde pas nadat de politie na een tip uit de buurt rond half 5 al in de tussenwoning was geweest. Agenten troffen daar de gewonde moeder en de overleden jongen aan.

Bloemen
De buurt reageerde afgelopen weekend geschokt op het familiedrama aan het Noorderlicht, maar tegelijk werd duidelijk dat nagenoeg niemand het gezin kende of er contact mee had. 'Ik zou haar zelfs niet eens herkennen,' zegt een buurman van een paar huizen verder. 'Je ziet ze bijna nooit op straat.' Niemand weet hoe de familie heet. Wel hangt er tussen de bloemen, die zondag op de oprit van nummer 99 werden gelegd, een kaartje: 'Lieve Thomas, rust zacht'.

'Het is een schuchter vrouwtje,' weet de postbode, die haar ronde even moet onderbreken omdat een deel van de straat volledig door de politie is afgezet met hekken met zwart, plastic zeil. De postbode kent bijna iedereen in de buurt. 'Een heel enkele keer zag ik haar fietsen, en in het voorbijgaan groetten we wel. Maar meer ook niet.'

Taxibusje
Het jongetje speelde nooit buiten, zeggen straatgenoten. Volgens hen werd hij elke ochtend opgehaald met een taxibusje om buiten de wijk naar een school voor speciaal onderwijs te gaan.

Hoewel een kerk en winkelcentrum op steenworp afstand liggen van de straat waar het drama zich afspeelde, kent ook daar niemand het gezin.

De Boogkerk in Nieuwland opende zaterdag- en gisteravond wel de deuren voor wijkbewoners die behoefte hadden aan een luisterend oor. De diensten stonden gisteren ook in het teken van het drama.

Schotland
De verslagenheid in het Schotse dorpje Kirkcaldy is groot na de vondst van de 3,5 jaar oude peuter Mikaeel Kular. Het jongetje was als vermist opgegeven en werd enkele dagen later door agenten dood aangetroffen. Zijn 33-jarige moeder is gisteren aangeklaagd voor de moord.

De verdwijning van de kleine Mikaeel Kular brengt een grote schare op de been. Zeker 200 streekbewoners helpen zoeken. Zelfs vanuit andere delen van Schotland reizen mensen naar Kirkcaldy.

Het zijn politieagenten die op het lichaam van de 3,5 jaar oude Mikaeel stuiten. In de bossen op enkele kilometers achter het huis waar de peuter lange tijd heeft gewoond.

Mikaeel verhuist 18 maanden geleden met zijn moeder en vier broertjes en zusjes naar de Schotse hoofdstad Edinburgh. Woensdag is hij als vermist opgegeven. In de dagen daarna zijn er geen aanwijzingen voor een misdrijf. De politie betuigt haar steun aan Mikaeels moeder 'die erg van streek is'.

Holst van de nacht
De 33-jarige vrouw vertelt dat zij haar zoontje 's avond rond een uur of 9 in bed stopt. Als zij de volgende ochtend wakker wordt, is Mikaeel verdwenen. De politie denkt dat het jongetje in het holst van de nacht uit zijn bed is gekropen, zich heeft aangekleed en buiten 'een ommetje is gaan maken.'

Maar vrijdagochtend meldt de politie dat het levenloze lichaam van Mikaeel is gevonden. Kort daarna wordt zijn moeder gearresteerd.

De recherche ondervraagt Rosdeep Kular bijna 24 uur lang en klaagt de vrouw aan voor de moord. Naar verwachting vandaag wordt ze voorgeleid. De buren zeggen 'kapot te zijn van het nieuws. 'Ze woonde daar met de kinderen en haar zus,' snikken ze.

Echt integreren deden de uit Pakistan afkomstige dorpelingen volgens hen niet. 'Maar we hebben nooit problemen met ze gehad. Soms zat zij op de trap voor het huis, terwijl Mikeaal en zijn tweelingzusje zaten te spelen. Ik kan het niet geloven dat wij hier gewoon ons leven leidden terwijl dat kleine joch verderop in het bos lag. Wij zijn helemaal van streek. Dat kind was 3!'

Vader
Met de vader van Mikaeel, de 35-jarige taxichauffeur Omotoso Adekoya, heeft Kular al geruime tijd geen contact meer.

Ze volgt in Edinburgh een opleiding tot schoonheidsspecialiste. Haar zus Pandeep (37) verblijft nog wel in het huis in Kirkcaldy, maar zij is geen verdachte. Zaterdagavond houden de dorpelingen herdenkingsdienst. De kerk zit bomvol. Na afloop omhelzen de mensen elkaar. Boven Kirkcaldy zweeft een ontstoken Chinese lantaarn. Ook voor het huis aan Dunvegan Avenue staan mensen stil bij het drama. Ze leggen bloemen en knuffels en steken kaarsen aan. Er ligt een briefje tussen met daarop de tekst: 'rust in vrede Mikaeel. De engelen zullen nu voor je zorgen'.
Bron

1 opmerking:

  1. Een moeder doodt haar kind - vooral jonge kinderen - uit wanhoop terwijl een vader oudere kinderen doodt uit wraak, jaloezie en straf.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: