Translate

zondag 19 januari 2014

Demonstratie Kiev loopt uit de hand: stad staat in brand

De betogers gaan de politie in Kiev te lijf met brandbommen. © reuters.Honderden anti-regeringsdemonstranten zijn in Kiev de oproerpolitie te lijf gegaan met stokken, stenen en brandbommen. De politie reageerde met schokgranaten, traangas en waterkanonnen, maar was getalsmatig ver in de minderheid. Er vielen tientallen gewonden, onder wie zeker twintig politieagenten.

De vlam sloeg in de pan toen een groep radicale actievoerders zich een weg wilde banen naar het parlementsgebouw in de Oekraïense hoofdstad. De ordetroepen hadden met politiebusjes en rijen agenten een verdedigingslinie rond de volksvertegenwoordiging opgetrokken. Een busje werd in brand gestoken en sommige betogers braken het plaveisel op om stoeptegels in stukken te slaan en daarmee de politie te bekogelen.

Het is in Oekraïne onrustig sinds president Viktor Janoekovitsj twee maanden geleden de banden met de Europese Unie bevroor en in plaats daarvan financiële steun zocht bij Rusland. De protesten waren omvangrijk, maar verliepen grotendeels vreedzaam. Zondag liepen ze echter volledig uit de hand.

President zoekt uitweg
Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat zeker zeventig agenten gewond waren geraakt, vier van hen ernstig. Over gewonden aan de kant van de betogers waren geen cijfers bekend. Janoekovitsj heeft een werkgroep onder leiding van de voorzitter van de nationale veiligheidsraad opgedragen om met vertegenwoordigers van de oppositie een uitweg uit de politieke crisis te zoeken.

Schuimblusser
Oppositieleider en bokskampioen in ruste Vitali Klitsjko probeerde demonstranten die de confrontatie met de politie zochten tegen te houden, maar dat was vergeefs. Zelf werd hij bespoten met een schuimblusser.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte na de ongeregeldheden van zondag bekend een strafrechtelijke onderzoek te hebben geopend naar massale ordeverstoring. Bij een veroordeling kan dit gevangenisstraffen tot vijftien jaar opleveren.

Bron:
Lees ook: Oekraïense minister vraagt steun Timmermans
Lees ook: Grote demonstratie tegen politiegeweld Kiev
Lees ook: Chodorkovski beschuldigt Rusland van geweld in Kiev
Lees ook: 'Oekraïne zal geen centimeter grondgebied opgeven'
Lees ook: Janoekovitsj: 'Nationalisten en fascisten in Kiev zijn uit op burgeroorlog'
zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

1 opmerking:

Laat een reactie achter: