Translate

woensdag 15 januari 2014

CAR-jongeren: wij eten slachtoffers uit wraak


Kannibalisme steekt kop op in Centraal Afrikaanse Republiek

Gewapend met grote kapmessen zaaien groepen jongeren dood en verderf in de Centraal Afrikaanse Republiek. © anp.Je tegenstanders afslachten en uit wraak opeten. De gevreesde dictator Jean-Bedel Bokassa van de Centraal-Afrikaanse Republiek deed het al in de jaren zestig en zeventig. Opstandelingen in de hoofdstad Bangui doen het nu opnieuw, zo blijkt uit schokkende getuigenissen en beelden in het bezit van Franse en Britse nieuwsmedia.


Ik at stuk van moslim uit wraak voor de moord op mijn zwangere vrouw, schoonzus en haar babyOuandja Magloire alias Mad Dog uit Bangui

'Kom mee, ze zijn er eentje aan het opeten,' roept een vriend op 8 januari tegen Arsène Guioko. Hij woont in de wijk Pétévo in Bangui en werkt als waarnemer voor de Franse nieuwszender France24. Met zijn mobieltje met camera in de hand rent de Centraal-Afrikaan zijn maat achterna.

Ontdaan van alle ledematen
Even later staat hij op een door buurtjongeren afgezet stuk weg. Op het kapotte asfalt ziet de waarnemer zes lijken liggen. Zijn maag draait om. 'Sommige lijken waren verkoold, andere ontdaan van alle ledematen.' Omstanders vertellen Guioko trots dat de slachtoffers voormalige leden waren van de rebellenbeweging Seleka, verantwoordelijk voor een verveelvoudiging van de wreedheden sinds de komst van Franse troepen in december.Een van de slachtoffers op het wegdek blijkt te zijn vermoord door een tiener in een geel t-shirt. Hij roept dat de zwaar verminkte man een rebellenleider was die zijn ouders ombracht en ervoor zal boeten. Wat er dan gebeurt, staat voor eeuwig op het netvlies gebrand van Guioko.

'Hapte er enkele keren in'
'De tiener pakte een stuk van het lichaam, bracht het naar zijn mond en hapte er enkele keren in. Ik kreeg kokhalsneigingen en schrok vreselijk. Nooit verwacht dat een jongen die 200 meter voorbij mijn woning sigaretten en telefoononderdelen verkoopt, tot zulke afgrijselijke daden in staat is,' zo verklaarde de waarnemer tegenover de Franse nieuwszender.

Hoe walgelijk Guioko de taferelen ook vond, toch slaagde hij erin foto's te maken. France24 plaatste ze op haar website met daarboven de waarschuwing 'onderstaande afbeeldingen zijn schokkend'.

Een correspondent van de Britse omroep BBC sprak eveneens een Centraal-Afrikaan die zich bezondigde aan kannibalisme. Ouandja Magloire, die zich 'Mad Dog' noemt, verklaarde dat hij deel uitmaakte van een groep van zo'n 20 woedende christenen. Samen doodden ze in Bangui een moslim die Magloire voorbij had zien komen in een minibus.

'Ik besloot de bus te volgen en kreeg onderweg gezelschap van andere christenen. We dwongen de bestuurder van de taxibus te stoppen en sleepten de bewuste moslim uit het voertuig. Op straat schopten en sloegen we hem net zo lang tot hij niet meer bewoog. Daarna staken we de man in brand.'

Kluivend aan stuk been
Beelden van het drama tonen Magloire die met een gezicht vol haat aan een stuk been van zijn slachtoffer kluift. 'Uit wraak voor het vermoorden van mijn zwangere vrouw, haar schoonzus en baby door moslims.'

Moslims en christenen in de Centraal-Afrikaanse Republiek moorden elkaar uit na een militaire staatsgreep, begin vorig jaar. Sindsdien is het land ten prooi gevallen aan huurlingen uit buurlanden. Franse troepen proberen het uitmoorden te voorkomen. De interim-president en premier traden vorige week af onder druk van de buurlanden.

In de voormalige Franse kolonie bevinden zich volgens de laatste berichten nog 9 Nederlanders.
Bron
Lees ook: VN waarschuwen voor genocide in Centraal-Afrika
Lees ook: Wrede haat in CAR: kannibalisme en onthoofdingen van kinderen

1 opmerking:

  1. Doet kannibalisme weer intrede in deze eeuw? Het lijkt er sterk op.
    De mensen weten niet meer hoe ze hun familieleden moeten wreken en zoeken hun toevlucht in het toepassen van dezelfde methodes als die van hun vijanden.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: