Translate

maandag 20 januari 2014

Bulgarije levert twee mannen uit voor toeslagenfraude

© anp.Twee mannen die vermoedelijk mensen hebben geworven voor de zogenoemde Bulgarenfraude, zijn 27 december in Bulgarije opgepakt en vrijdag overgeleverd aan Nederland. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag laten weten. De twee worden verdacht van het overhalen van mensen in Bulgarije om hun gegevens beschikbaar te stellen om toeslagen in Nederland aan te vragen.

De mannen kwamen in het lopende onderzoek naar de mogelijke miljoenenfraude met toeslagen voor Bulgaren in beeld. Justitie denkt dat de mannen voor honderden personen huur- en zorgtoeslag hebben aangevraagd, terwijl die mensen daar helemaal geen recht op hadden. Het OM vermoedt dat de Nederlandse schatkist daarbij voor miljoenen is benadeeld.

De woningen in Bulgarije van de twee zijn onderzocht. Daarbij werden waardevolle goederen en administratie in beslag genomen.


Weekers
Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën kwam in het voorjaar over deze 'Bulgarenfraude' onder vuur te liggen in de Tweede Kamer. Hij moest zich verantwoorden over de fraude, die enkele weken eerder aan het licht was gekomen. Weekers zei van niets te weten, maar ambtenaren van de Belastingdienst en de fiscale opsporingsdienst FIOD bleken al in 2012 op de hoogte.

Woensdag gaf Weekers nog in de Tweede Kamer aan dat de kans dat Nederland nog geld terugkrijgt van Bulgaren die hier hebben gefraudeerd, 'buitengewoon klein' is. Probleem is dat terugvorderen van de huurtoeslag niet is opgenomen in Europese verordeningen. Weekers wil daarom een civielrechtelijke vordering in Nederland indienen. Als de Nederlandse rechter die toekent, gaat het dossier naar Bulgarije. De kans dat dit uiteindelijk tot succes leidt is zeer klein. Weekers wil het desalniettemin proberen met een proefprocedure.

In dit onderzoek werden eerder vier mannen gearresteerd. Drie van hen mochten begin deze maand van de rechtbank in Rotterdam onder speciale voorwaarden de gevangenis verlaten. De vierde verdachte werd al eerder van zijn voorarrest verlost.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: