Translate

donderdag 30 januari 2014

1400 mensen klagen ontwerpers Fukushima aan

De Fukishima I. © epa.Ongeveer veertienhonderd mensen hebben in Japan een civiele procedure aangespannen tegen de drie bedrijven die de kerncentrale Fukushima Dai-ichi hebben ontworpen. Zij vinden dat deze bedrijven de schade moeten vergoeden die veroorzaakt werd door de kernramp in 2011.

De advocaten van de eisers noemden de civiele procedure een mijlpaal in het bestrijden van de juridische immuniteit die de ontwerpers van de centrale genieten in het geval van een kernramp. Alleen de beheerder van de centrale, Tokyo Electric Power Co., is tot nu toe verantwoordelijk gehouden voor het incident, dat werd veroorzaakt door een krachtige aardbeving en tsunami.

Inwoners
De eisers bestaan uit inwoners van de Japanse stad en vierhonderd mensen van elders. Zij stellen dat de drie ontwerpers van Fukushima, Toshiba, GE en Hitachi, onvoldoende in de veiligheid van de veertig jaar oude centrale hebben geïnvesteerd. Zij eisen een compensatie van honderd Japanse yen (72 eurocent) per persoon.

Een woordvoerder van GE Hitachi Nuclear Energy zei vandaag dat de kernramp was veroorzaakt door de tsunami die leidde tot het uitvallen van de stroom en koelsystemen in de reactor. Dit had volgens hem niets met het ontwerp van de kerncentrale te maken. De andere bedrijven weigerden op de beschuldigingen te reageren.
Bron

2 opmerkingen:

  1. "Zij eisen een compensatie van honderd Japanse yen (72 eurocent) per persoon."?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zoiets bouwen langs de kust van een aardbeving gevoelig gebied, wat in het verleden meermaals is overstroomd door tsunami's is zeker weten dat het een keer goed mis gaat!! En daarom maken de drie bedrijven die de kerncentrale Fukushima Dai-ichi hebben ontworpen zich zeker schuldig aan, dit had nooit en te nimmer daar gebouwd mogen worden

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter: