Translate

vrijdag 4 maart 2011

Moeten we ons zorgen maken over 'supermaan' op 19 maart?

Op 19 maart zal de maan het dichtst bij de Aarde staan sinds 1993. Dat is het zogenaamde lunaire perigeum. Sommige astrologen vrezen de gevolgen van deze 'supermaan'. Die zou een negatieve invloed op het klimaat op onze planeet kunnen hebben en zelfs oorzaak zijn van redelijk apocalyptische toestanden. Wetenschappers doen dit echter af als nonsens.

Het lunaire perigeum van zaterdag 19 maart wordt het strafste van de laatste 18 jaar. Op dat moment zal de maan 'amper' 356.577 km van de Aarde verwijderd zijn. Voor sommigen hét voorteken van extreme weersomstandigheden, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, kortom een kleine apocalyps. Maar niet iedereen denkt daar zo over.


Dode vogels en vissen
Volgens Pete Wheeler van het International Centre for Radio Astronomy moeten we nog niet meteen naar onze schuilkelders hollen. Ook al vielen er dit jaar al pardoes dode vogels uit de lucht en spoelden er duizenden dode vissen op het strand aan. "Er zullen geen aardbevingen noch vulkaanuitbarstingen zijn", zegt hij aan news.com.au. "Tenzij ze natuurlijk sowieso zouden gebeuren, ook zonder het perigeum van de maan."

Wat staat ons dan wél te wachten? "De Aarde zal een lager ebgetijde en een hogere vloed kennen dan gewoonlijk. Niets om je zorgen over te maken."

Orkaan Katrina viel samen met supermaan
Ook astronoom David Reneke acht de menselijke paranoia errond alarmerender dan een of andere werkelijke apocalyps. "Als je maar hard genoeg je best doet, kan je wel elke natuurramp linken aan iets in het universum: een komeet, een planeet, de zon..."

Geen boodschap misschien voor wie de orkaan in New England in 1938 meemaakte. Of de overstromingen in Hunter Valley in 1955, geeft news.com.au als voorbeelden. Beide gebeurtenissen vonden plaats tijdens lunaire perigea. Ook cycloon Tracy in 1974 en orkaan Katrina in 2005 vielen samen met de 'supermaan', of toch rond die tijd.

Aardbevingen
Weer een kwestie van astrologie (geen wetenschap) versus astronomie (wetenschap)? Ja, maar ook professor Victor Gostin van de universiteit van Adelaide houdt als onderzoeker de deur op een kier. "Er zou een verband kúnnen zijn tussen zware aardbevingen rond de evenaar en nieuwe manen of volle manen. Dat komt omdat de getijden van de Aarde (zoals die van de oceanen) weleens finaal de aardbevingen in gang zouden kunnen zetten."

Bron: HLN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: