Translate

woensdag 9 december 2009

GVB verbiedt dragen van christelijk kruisje


Van een onzer verslaggevers - De Amsterdamse tramconducteur Ezzat Aziz is tot tweemaal toe geschorst geweest omdat hij als christen een ketting met een kruisje boven op zijn bedrijfskleding droeg. Zijn werkgever, het GVB, verbiedt de man zijn geloof op deze wijze te uiten en eist dat hij het onder zijn kleding draagt.

Tegelijkertijd staat het vervoerbedrijf wel toe dat moslima's een hoofddoekje dragen als symbool van hun geloof. Reden voor de tramconducteur een kort geding aan te spannen. Aziz, die in 1984 vanuit Egypte naar ons land kwam, wil zijn vijf centimeter lange kruis blijven dragen. "Ik word gediscrimineerd.

Het GVB staat vrouwelijke medewerkers wel toe een hoofddoekje te dragen als symbool van hun geloof. Bovendien wordt mij pas sinds begin dit jaar verboden het kruis opzichtig te dragen, terwijl ik dat sinds 1998 al doe tijdens mijn werk. Ik voel me prettig als ik het kruis draag. Het is het symbool van de liefde van Jezus Christus en dat wil ik laten zien. Ik leef in Nederland, een democratisch land waar je het recht hebt je geloof te uiten", stelt Aziz.

"Amsterdam is een multiculti stad. Daarin is het niet passend dat moslima's wel hun geloof mogen en kunnen uitdragen door middel van de hoofddoek, maar deze tramconducteur niet zichtbaar mag getuigen van zijn christelijk geloof ", stelt zijn advocate Jacqueline Koops. GVB-woordvoerder Petra Faber: "Het GVB heeft sinds een jaar nieuwe bedrijfskleding. Om de professionele uitstraling te bewaken, mogen sieraden niet zichtbaar over de bedrijfskleding worden gedragen. Uiteraard mag een ketting wel ónder de kleding worden gedragen. Dit geldt voor alle kettingen, ongeacht hoe ze eruitzien, of welke symboliek of religie ze vertegenwoordigen."

Bron: de Telegraaf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: